Inne

Komory chłodnicze

Komory chłodnicze

Na rynku istnieje sporo towarów, które wymagają natychmiastowego schłodzenia po ich wyprodukowaniu. Dotyczy to przede wszystkim wyrobów gotowych, które posiadają niskie terminy ważności. Komora chłodnicza sprawi, że określony towar, np mięso, będzie można o wiele dłużej przechowywać.

Aktualnie towar zanim trafi na sklepowe półki, musi przemierzyć bardzo długą podróż. Zanim zostanie sprzedany i zużyty również minie odrobinę czasu, dlatego ważne jest, by został on dobrze zakonserwowany tuż po zakończonym procesie produkcji. Ostatnio bardzo popularna stała się komora szokowego schładzania. Pozwala ona na wkładanie dosłownie ciepłych produktów. Nie trzeba zatem czekać kilku minut na ich schłodzenie. Zaraz po zakończonym procesie produkcji można je wsadzić do komory. Umożliwia to na dość efektywne zmniejszenie czasu wyprodukowania danego produktu.

Oszczędności możemy zauważyć nie tylko i wyłącznie w czasie produkcji, ale również w miejscu przechowywania. Możliwość włożenia wyrobów gotowych zaraz do komory szokowego schładzania powoduje, że nie potrzebujemy już miejsca na przechowywanie naszych produktów. Przedtem trzeba było zapewnić specjalne miejsce, w którym nasze produkty musiały samoistne wystygnąć nawet przez kilka godzin. Potrzebowały do tego nie tyko specjalnego miejsca, niemniej jednak także pracowników. Wyroby gotowe powinno się było wszak przenieść z hali produkcyjnej do specjalnego miejsca, w którym miały wystygnąć. Następnie, gdy już ostygły musiały natrafić do chłodni. Proces ten był zatem dwa razy dłuższy, niż przy zastosowaniu komory szokowego schładzania.

Sprawdź: mrożenie szokowe.

Reklamy